Krótka historia tostów, jakie znamy

Krótka historia tostów, jakie znamy


Krótka historia tostów, jakie znamy

 

Przypuszczalnie to starożytni Egipcjanie wynaleźli chleb, który znamy dzisiaj. Odkryli, że jeśli pozostawią ciasto na pewien czas, wyrośnie. Po upieczeniu chleb zachowywał swoją objętość i puszystość. Było to spowodowane obecnością drożdży w powietrzu, które dostawały się do ciasta.

W czasach starożytnego Egiptu wypiekano różne rodzaje chleba, takie jak pszenny, jęczmienny i żytni.

Obecnie chleb jest nieodłącznym elementem diety wielu kultur na całym świecie. Istnieje mnóstwo różnych odmian chleba, jak bagietki, ciabatta, chleb tostowy, naan, tortilla czy pumpernikiel, które różnią się składem, sposobem wypieku i smakiem.

W tamtym okresie w historii chleb na zakwasie był lżejszy i uznawany za o wiele smaczniejszy od płaskiego chleba. Istniał jednak pewien problem: długotrwałe pozostawienie na pustyni i wystawienie na gorące temperatury sprawiały, że stawał się twardy i trudny do spożycia.

Tosty

Można założyć, że tosty powstały jako rozwiązanie do przechowywania chleba, a nie jako smaczna opcja śniadaniowa, która tak często zjadamy z masłem i dżemem. Poprzez podpiekanie kromek chleba, można było dłużej zachować ich smak (to również skłoniło do powstania "tostów francuskich" w celu ograniczenia marnowania jedzenia).

Tradycja opiekania chleba zdobyła popularność w Cesarstwie Rzymskim. Wyraz "tost" wywodzi się od łacińskiego "tostum", co oznacza "palić lub przypalać".

Pierwsze chleby prawdopodobnie były opiekane przez umieszczenie ich przed ogniem na rozgrzanym kamieniu. Później powstały proste urządzenia do opiekania chleba w ogniu, takie jak druciane ruszty, które zapewniały bardziej równomierne opiekanie tostów. Nawet patyki, takie jak te, których używamy dzisiaj do opiekania pianek marshmallows nad ogniskiem, zostały stworzone do opiekania chleba.

Pierwszy toster do grzanek

W 1893 roku szkocki wynalazca Alan MacMasters stworzył pierwszy elektryczny toster, jednak nie zdobył on dużą popularność. Problemem było częste topienie się żelaznych przewodów, co stwarzało zagrożenie pożarowe.

W 1905 roku dwóch wynalazców z Chicago opracowało wysoce ognioodporny stop, który rozwiązał ten problem. Oznaczało to, że inni mogli podjąć kolejną próbę stworzenia bezpieczniejszego i skuteczniejszego tostera elektrycznego. W tym samym czasie wynaleziono kilka różnych tosterów elektrycznych. Tostery te mogły opiekać tylko jedną stronę chleba na raz, a następnie chleb musiał zostać odwrócony.

Późniejsze rozwiązania obejmowały automatyczny opiekacz do tostów (stworzony w 1913 roku) i półautomatyczny toster, który wyłączał element grzewczy po upieczeniu chleba. "Nowoczesny" toster z wyskakującymi kromkami pieczywa powstał w 1919 roku.

W tym czasie pracowano nad wynalazkiem, który sprawiłby, że przygotowanie porannych tostów z serem i szynką byłyby jeszcze łatwiejsze: wstępnie pokrojony chleb. Otto Frederick Rohwedder, pochodzący z Davenport w stanie Iowa, wynalazł pierwszą na świecie automatyczną krajalnicę do chleba. W 1912 roku skonstruował prototyp swojej maszyny. Niestety, jego plany oraz samą maszynę zniszczył pożar, który wybuchł w 1917 roku.

Wstępnie pokrojony chleb pomógł jeszcze bardziej spopularyzować tosty i toster, ponieważ łatwo było chwycić kilka równomiernie pokrojonych kromek, wrzucić je do tostera i zjeść śniadanie kilka minut później. A reszta, jak to mówią, jest historią.

 Źródło:https://www.todayifoundout.com/index.php/2013/10/history-toast/ 

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe