Odmiany kawy, czym jest Arabica i Robusta?
Pijąc kawę najczęściej zastanawiamy się nad zawartością kofreiny. Oczekujemy szybkiego zastrzyku energii, pobudzenia do dalszego działania.
Miłośnicy kawy potrafią jednak docenić jej smak i jakość. Tak naprawdę w kawie wszystko sprowadza się do trzech rzeczy:
- pochodzenia ziaren
- ilości kofeiny
- profilu smakowego
Czym więc w skrócie są kawy Arabica i Robusta
Arabica
Pochodzenie: wschodnia i centralna Afryka, Ameryka Łacińska, Indie lub Indonezja.
Zawartość kofeiny w kawie: niższa niż w Robusie i wynosi ok 1.5%
Smak: jej delikatnie słodko - owocowy smak jest idealnie zbalansowany z lekką kwasowością
Arabica ma dużo wyższą zawartość cukru od ziaren Robusty. Jej łagodny smak i brak goryczy powodują że jest częściej używana niż Robusta. Prawie wszystkie mieszanki przygotowywane są w 100% z Arabiki.
Robusta
Pochodzenie: Afryka, południowa Azja, Indie i Indonezja
Zawartość kofeiny w kawie: Robusta posiada dużo wyższą zawartość kofeiny w porównaniu do Arabiki– aż do 2,7%
Smak: Robusta jest gorzka z mocnym ziarnistym posmakiem
Pomimo, że Arabica jest znacznie bardziej popularna niż Robusta należy pamiętać, że ta druga zajmuje ważne miejsce w świecie kawy. Przede wszystkim zawiera ona dwa razy więcej kofeiny niż Arabica. Jest to szczególnie ważne dla osób, dla których kawa jest źródłem energii oraz dla tych, które lubią pić espresso.
Robusta odgrywa ważną rolę w przypadku espresso. Większość mieszanek kaw espresso to ok. 90% Arabiki i 10% Robusty. Intensywny smak, a także wysoka zawartość kofeiny w połączeniu z mocniejszą pianką to to, co cenimy w espresso - jest to zasługa właśnie ziaren Robusty.