5 rozgrzewających napojów, które ogrzeją Cię w chłodniejsze dni

5 rozgrzewających napojów, które ogrzeją Cię w chłodniejsze dni


Od ciepłych skarpet, kapci i (oczywiście) naszych napojów, stawiamy w tym sezonie na wszystko, co przytulne. W końcu, co jest bardziej kojącego niż ogrzanie zmarzniętych po spacerze palców wokół gorącego kubka herbaty lub kawy? Bez względu na to, czy szukasz łatwego przepisu na kremowe domowe latte karmelowe, czy też herbatę z nutami miodu i imbiru, te przepisy cię rozgrzeją od środka.

CHAI

Ten napój jest łatwiejszy do przygotowania niż myślisz: wystarczy doprowadzić do wrzenia pokruszone przyprawy, laski cynamonu, imbir i mleko, dodać torebki herbaty i parzyć przez 10 minut. Aby uzyskać dodatkowy zastrzyk kofeiny, dodaj porcję espresso!

chai_tea

Składniki:

8 nasion kardamonu

8 goździków

4 ziarna czarnego pieprzu

2 laski cynamonu

1 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojony w plasterki

2 szklanki mleka pełnego

4 torebki czarnej herbaty (np. Darjeeling)

8 łyżeczek cukru lub więcej, do smaku

Instrukcje:

Umieść kardamon, goździki i ziarna pieprzu w zamykanej plastikowej torebce i rozgnieć je ciężką patelnią.

Umieść zmiażdżone przyprawy w średnim rondlu, wraz z laskami cynamonu, imbirem, mlekiem i 2 szklankami wody.

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie usuń z ognia.

Dodaj torebki herbaty, przykryj i zaparzaj przez 10 minut.

Przelej do filiżanek. Do każdej filiżanki dodaj 2 łyżeczki cukru lub więcej, do smaku.

KREMOWA LATE KARMELOWA

Ten przepis na latte można przygotować bez żadnych wymyślnych składników. Aby uzyskać wyjątkowo słodki początek dnia, dodaj na wierzch odrobinę sosu karmelowego.

latte_karmelowa

Składniki:

55 g świeżo zaparzonej kawy espresso (lub 1/3 filiżanki bardzo mocnej kawy przygotowanej w ekspresie

350 ml uncji mleka 2%

15 ml syropu karmelowego (opcjonalnie)

Instrukcje:

Przygotuj puszystą mleczną piankę w ekspresie Prima Latte. Mleko powinno wyglądać na spienione i podwoić swoją objętość.

Dodaj do mleka porcję espresso.

Na koniec nałóż na wierzch odrobinę syropu karmelowego. Jeśli chcesz, posyp cynamonem lub kakao w proszku.

HERBATA LONDYŃSKA MGŁA

Pomimo nazwy, London Fog nie pochodzi z Londynu. Jest to prosty napój herbaciany, który pochodzi z Vancouver (i podobno w Szkocji nazywa się Vancouver Fog). Jest to proste połączenie gorącej herbaty Earl Grey, spienionego mleka i odrobiny wanilii. Jest to rozgrzewający, sycący i pyszny deser bez cukru.

londynska_mgla

Składniki:

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

1 torebka herbaty Earl Grey

1 łyżka ekstraktu waniliowego

cukier waniliowy do smaku (opcjonalnie)

Instrukcje:

Zaparz herbatę w gorącej wodzie przez 2-4 minuty.

Przygotuj spienione mleko w ekspresie Prima Latte.

Wyjmij torebkę z herbatą, wlej gorące mleko do herbaty, dodaj wanilię i wymieszaj. Smacznego!

KAWA BANANOWA

Kawa bananowa jest słodka, rozgrzewająca i pyszna. To idealny sposób na obudzenie się w chłodny poranek lub relaks i odprężenie w ciągu dnia.

kawa_bananowa

Składniki:

 200 ml świeżo parzonej kawy, mocnej i gorącej

 250 ml mleka półtłustego

1 łyżka cukru

1 bardzo dojrzały banan

1 łyżeczka cynamonu, plus dodatkowa do posypania (opcjonalnie)

Instrukcje:

W misce utrzyj banana z cukrem, aż będzie gładki z niewielką ilością grudek. Dodaj do rondla na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści, a banan będzie gorący. Stopniowo dodawaj połowę mleka, aż zacznie parować, zdejmij z ognia i dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj.

Dodaj mleko bananowe do blendera i zmiksuj do całkowitej gładkości, dodając stopniowo drugą połowę mleka (najlepiej użyć blendera o dużej mocy, aby nie pozostały grudki).

Gorącą kawę przelej do dwóch kubków i zalej mlekiem bananowym (jeśli nie masz blendera o dużej mocy, przelej mleko przez sitko). W razie potrzeby posyp cynamonem do smaku.

GORĄCY RUM Z MASŁEM

rum_z_masłem

Składniki:

6 łyżek stołowych solonego masła

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki ziela angielskiego

1 ½ łyżki masła

60 ml rumu

180 ml wrzącej wody*

Instrukcje:

Przygotuj masło z przyprawami: Masło wałkować wałkiem, aż będzie miękkie. Dodaj brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Za pomocą szpatułki połącz masło z cukrem i przyprawami, aż wszystko się połączy. Użyj od razu lub przechowuj w lodówce do czasu przygotowania napojów.

Aby przygotować napoje: Dodaj 1 ½ łyżki masła do każdej szklanki. Dodaj rum i wrzącą wodę i mieszaj do połączenia. Jeśli lubisz słodsze drinki, dodaj do nich bitą śmietanę.

*Niektóre przepisy używają cydru jabłkowego, aby uzyskać słodszy smak. My wolimy napoje, które są lekko słodkie, a wrzątek jest najbardziej tradycyjny.

GORĄCA CZEKOLADA Z ESPRESSO

Ten siedmioskładnikowy napój ma ciepły, mocny smak kawy. Jest w nim wystarczająco dużo czekolady i brązowego cukru, aby go osłodzić.

Mimo to musisz być miłośnikiem kawy, aby naprawdę polubić jego smak.

Ciężka śmietana i mleko nadają mu gęstą, kremową konsystencję. Możesz dodać szczyptę cynamonu na wierzch, jeśli chcesz.

goraca_czekolada

Składniki:

4 filiżanki pełnego (pełnotłustego) mleka (można użyć chudego, o niskiej zawartości tłuszczu lub mleka roślinnego)

¼ szklanki gęstej śmietany

½ filiżanki brązowego cukru (można użyć dowolnego innego słodzika, który lubisz)

½ filiżanki niesłodzonego kakao w proszku

½ filiżanki wiórków z ciemnej czekolady (lub półsłodkich wiórków czekoladowych)

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

3-4 porcje espresso (lub ½ filiżanki mocno zaparzonej kawy)

Instrukcje:

Wlej mleko, śmietankę, brązowy cukier i kakao w proszku na patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż mleko dojdzie do wrzenia. Często mieszaj, aby się nie przypaliło.

Dodaj wiórki czekoladowe, ekstrakt waniliowy i espresso i gotuj, aż wiórki czekoladowe się rozpuszczą, a gorąca czekolada będzie gęsta i kremowa.

Przelej gorącą czekoladę do kubków. Udekoruj bitą śmietaną, piankami i posypką z kawy rozpuszczalnej.

 

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe