10 wskazówek jak przygotować gofry idealne
- Używaj gofrownicy zgodnie z instrukcją obsługi.
- Ilość oleju lub masła w cieście określi, czy gofry będą się kleić do gofrownicy. Powłoka DuraCeramic™ skutecznie zapobiega przywieraniu ciasta, jeżeli jednak coś Ci przywarło, prawdopodobnie w składzie ciasta było za mało masła lub oleju.
- Oddziel białka od żółtek. Jeśli ważne jest dla ciebie lekkie i puszyste wnętrze gofra, oddziel żółtka od białek jajka. Dodaj ubite żółtka do mokrych składników ciasta. Następnie, ubij białka, aż do uzyskania sztywnej piany. Przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszaj białka do końcowego ciasta.
- Unikaj gwałtownego mieszania. Ciasto na gofry to skomplikowana postać. Powinno być na tyle gładkie, aby swobodnie przepływać przez wgłębienia w gofrownicy, ale nigdy nie powinno być nadmiernie wymieszane (nadmierne mieszanie zmienia mąkę w gluten, który powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące i mniej puszyste). Rozwiązaniem jest delikatność i cierpliwość. Używając szpatułki, wymieszaj mokre składniki ciasta z suchymi, tak jakby ciasto miało w sobie małe, kruche elementy, których nie chcesz złamać. Używając delikatnego ruchu i kilku dodatkowych minut, mieszaj ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Nie ma maślanki / nie ma problemu. Wiele z ciekawszych przepisów na gofry, które znajdziesz ma w składzie maślankę. Problem w tym, że większość ludzi nie ma maślanki w lodówce. Zamiast maślanki zawsze można użyć zwykłego mleka. Różnica w konsystencji gotowego gofra jest znikoma. Jeśli nie chcesz, aby maślanka była bardziej pikantna, możesz zrobić łatwy zamiennik maślanki, dodając łyżkę octu lub soku z cytryny do filiżanki mleka. Kwaśny składnik spowoduje, że mleko się zsiada. Niech stoi 15 minut i już jest gotowe do użycia.
- Nie podnoś pokrywy zbyt wcześnie. Ogólna zasada mówi, że należy poczekać, aż gofrownica poinformuje, że wszystko jest w porządku, za pomocą lampki kontrolnej. Jeśli masz gofra, który przykleił się do płyty (patrz wskazówka nr 2, jak tego uniknąć), zbyt szybkie podniesienie pokrywy może spowodować rozerwanie gofra, pozostawiając jedną słabą połowę gofra przyklejoną do góry, a drugą smutno przylegającą do dołu.
- Para: Naturalny kuchenny czasomierz gofrów. Obserwuj parę wydobywającą się z urządzenia podczas gotowania. Kiedy para przestanie się unosić, podnieś pokrywę. Gofr powinien być gotowy. Istnieje prawdopodobieństwo, że będzie dobrze wypieczony.
- Każdy je (w tym samym czasie). Jeśli gotujesz dla więcej niż jednej osoby, prawdopodobnie chcesz, aby wszyscy jedli w tym samym czasie. Ale Twoja gofrownica robi tylko dwa gofry na raz. Czy wszystko stracone? Czy cała nadzieja przepadła? Nie ma mowy. Ustaw piekarnik na 220 stopni w tym samym czasie, w którym rozgrzewasz gofrownicę. Gdy wyciągniesz gotowe gofry z urządzenia, przenieś je do piekarnika. Krótki czas w piekarniku może faktycznie poprawić chrupkość gofra. Pomyśl o tym, jak o lekkim opiekaniu gofrów zaraz po ich przygotowaniu.
- Nie marnuj gofrów. Jeśli zrobisz ich zbyt wiele, po prostu umieść je w torebce do zamrażania po ostygnięciu. Umieść papier do pieczenia pomiędzy wieloma goframi i wyciśnij jak najwięcej powietrza z torby (możesz też użyć zgrzewarki do pakowania próżniowego). Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, wyłóż preferowaną liczbę gofrów i pozwól im się rozmrozić przez około 10 minut. Następnie podgrzej gofry w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 5 minut. Jeśli gofry zmieszczą się wygodnie w tosterze, śmiało. Po prostu rozmroź je i opiekaj na średnio-niskim ustawieniu. Uwaga: Jeśli chcesz przygotować gofry na później, przygotuj je na nieco niższym poziomie niż zwykle. Wtedy będą takie, jak lubisz, gdy zostaną mocniej podgrzane.
- Bez bałaganu / bez żalu. Jeśli wyczyścisz gofrownicę zaraz po ostygnięciu, zagwarantujesz sobie czystość! Powłoka DuraCeramic™ jest naprawdę łatwa w utrzymaniu czystości. Po prostu opłucz ją dodając trochę płynu do mycia naczyń i gotowe.