1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 2 jajka 1 i 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki roztopionego masła lub oleju 1/2 szklanki posiekanych daktyli kilka nitek szafranu opcjonalnie, namoczonych w 1 łyżce ciepłego mleka Na chrupiące kadaifi
ok. 100 g ciasta kadaifi rozsypanego i porwanego na drobne pasma 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki miodu lub syropu z daktyli Do podania
jogurt grecki lub mascarpone posiekane pistacje miód lub syrop daktylowy świeże figi, granat płatki róż opcjonalnie
WYKONANIE
Przygotuj chrupiące kadaifi Wymieszaj ciasto kadaifi z roztopionym masłem i miodem. Rozłóż na blaszce i piecz ok. 10–12 minut w 180°C, aż będzie złociste i chrupiące.
Zrób ciasto na gofry W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej – mokre. Połącz wszystko razem, dodaj daktyle i namoczony szafran jeśli używasz. Wymieszaj delikatnie.
Upiecz gofry Wlej porcję ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz, aż będą rumiane i chrupiące.
Złóż wszystko razem Na gofry nałóż łyżkę jogurtu lub mascarpone, posyp chrupiącym kadaifi, dodaj pistacje, figi, granat i polej miodem lub syropem daktylowym.