Dubajskie gofry

Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2025-03-21
Dubajskie gofry

SKŁADNIKI

Na gofry

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki roztopionego masła lub oleju
1/2 szklanki posiekanych daktyli
kilka nitek szafranu opcjonalnie, namoczonych w 1 łyżce ciepłego mleka
Na chrupiące kadaifi

ok. 100 g ciasta kadaifi rozsypanego i porwanego na drobne pasma
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki miodu lub syropu z daktyli
Do podania

jogurt grecki lub mascarpone
posiekane pistacje
miód lub syrop daktylowy
świeże figi, granat
płatki róż opcjonalnie

WYKONANIE

Przygotuj chrupiące kadaifi
Wymieszaj ciasto kadaifi z roztopionym masłem i miodem. Rozłóż na blaszce i piecz ok. 10–12 minut w 180°C, aż będzie złociste i chrupiące.

Zrób ciasto na gofry
W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej – mokre. Połącz wszystko razem, dodaj daktyle i namoczony szafran jeśli używasz. Wymieszaj delikatnie.

Upiecz gofry
Wlej porcję ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz, aż będą rumiane i chrupiące.

Złóż wszystko razem
Na gofry nałóż łyżkę jogurtu lub mascarpone, posyp chrupiącym kadaifi, dodaj pistacje, figi, granat i polej miodem lub syropem daktylowym.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu