Gofry z syropem z cydru

Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2022-09-30
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Gofry z syropem z cydru

SKŁADNIKI

2 ½ szklanki mąki uniwersalnej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki soli
¼ szklanki brązowego cukru
1 szklanka purre z dyni
2 szklanki mleka
4 jajka
¼ szklanki masła, roztopionego
SYROP Z CYDRU JABŁKOWEGO
½ szklanki białego cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 filiżanka cydru jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła

WYKONANIE

Rozgrzej gofrownicę.
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i brązowy cukier. W osobnej misce wymieszaj razem dynię, mleko i żółtka. Ubij białka w czystej, suchej misce, aż powstanie piana.
Wymieszaj mieszankę mąki i 1/4 szklanki roztopionego masła z purée dyniowym, mieszając tylko do połączenia. Użyj trzepaczki lub gumowej łopatki, aby dołożyć 1/3 białek do ciasta, mieszając delikatnie, aż do połączenia. Wmieszaj pozostałe białka. Upiecz gofry.
Aby przygotować syrop, wymieszaj w rondlu cukier, skrobię kukurydzianą i cynamon, dodaj cydr jabłkowy i sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż mieszanina zacznie wrzeć gotuj, aż syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia i mieszaj z 2 łyżkami masła, aż do rozpuszczenia. Podawaj na ciepło.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu