2 ½ szklanki mąki uniwersalnej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki soli ¼ szklanki brązowego cukru 1 szklanka purre z dyni 2 szklanki mleka 4 jajka ¼ szklanki masła, roztopionego SYROP Z CYDRU JABŁKOWEGO ½ szklanki białego cukru 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 filiżanka cydru jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła
WYKONANIE
Rozgrzej gofrownicę. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i brązowy cukier. W osobnej misce wymieszaj razem dynię, mleko i żółtka. Ubij białka w czystej, suchej misce, aż powstanie piana. Wymieszaj mieszankę mąki i 1/4 szklanki roztopionego masła z purée dyniowym, mieszając tylko do połączenia. Użyj trzepaczki lub gumowej łopatki, aby dołożyć 1/3 białek do ciasta, mieszając delikatnie, aż do połączenia. Wmieszaj pozostałe białka. Upiecz gofry. Aby przygotować syrop, wymieszaj w rondlu cukier, skrobię kukurydzianą i cynamon, dodaj cydr jabłkowy i sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż mieszanina zacznie wrzeć gotuj, aż syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia i mieszaj z 2 łyżkami masła, aż do rozpuszczenia. Podawaj na ciepło.