1/3 szklanki majonezu Sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki opcjonalnie 2 puszki tuńczyka ok 170g 1 laska selera, drobno posiekana 2 pikle, drobno posiekane 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki Sól koszerna Świeżo zmielony czarny pieprz 8 kromek chleba, np. na zakwasie 2 łyżki masła 1 pomidor, pokrojony w plasterki 8 plasterków cheddara
WYKONANIE
Rozgrzej opiekacz. W dużej misce wymieszaj razem majonez, sok z cytryny i płatki czerwonej papryki jeśli używasz.
Odsącz tuńczyka i dodaj do mieszanki majonezowej. Użyj widelca, aby rozbić tuńczyka na płatki. Dodaj seler, ogórki, czerwoną cebulę i pietruszkę i wymieszać. Dopraw solą i pieprzem.
Posmaruj masłem jedną stronę każdej kromki chleba. Na nieposmarowaną stronę połóż około 1/2 szklanki sałatki z tuńczyka, 2 do 3 plasterków pomidora i 2 plasterki sera. Na wierzchu połóż kolejną kromkę chleba, posmarowaną masłem stroną do góry. Tak przygotowaną kanapkę umieść w opiekaczu. Piecz, aż ser się rozpuści, 5 do 8 minut.