Kanapka z tuńczykiem

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2023-01-31
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Kanapka z tuńczykiem

SKŁADNIKI

1/3 szklanki majonezu
Sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki opcjonalnie
2 puszki tuńczyka ok 170g
1 laska selera, drobno posiekana
2 pikle, drobno posiekane
1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
Sól koszerna
Świeżo zmielony czarny pieprz
8 kromek chleba, np. na zakwasie
2 łyżki masła
1 pomidor, pokrojony w plasterki
8 plasterków cheddara

WYKONANIE

Rozgrzej opiekacz. W dużej misce wymieszaj razem majonez, sok z cytryny i płatki czerwonej papryki jeśli używasz.

Odsącz tuńczyka i dodaj do mieszanki majonezowej. Użyj widelca, aby rozbić tuńczyka na płatki. Dodaj seler, ogórki, czerwoną cebulę i pietruszkę i wymieszać. Dopraw solą i pieprzem.

Posmaruj masłem jedną stronę każdej kromki chleba. Na nieposmarowaną stronę połóż około 1/2 szklanki sałatki z tuńczyka, 2 do 3 plasterków pomidora i 2 plasterki sera. Na wierzchu połóż kolejną kromkę chleba, posmarowaną masłem stroną do góry. Tak przygotowaną kanapkę umieść w opiekaczu. Piecz, aż ser się rozpuści, 5 do 8 minut.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu