2 x 225g kawałek sera halloumi 80g zwykłej mąki 1 duże jajko, ubite 50 g bułki tartej panko Sól i pieprz
WYKONANIE
Wyjmij halloumi z opakowania i osusz czystym ręcznikiem papierowym. Pokrój na 5 kawałków wzdłuż, a następnie każdy plaster na 2 części, aż uzyskasz 10 frytek. Powtórz czynność z drugim kawałkiem halloumi. Umieść mąkę na talerzu lub w misce na płatki śniadaniowe, dopraw czarnym pieprzem nie musisz dodawać soli, ponieważ halloumi jest już solone. Dodaj roztrzepane jajko do czystej miski, a bułkę tartą wysyp na trzecim talerzu lub misce. Obtocz kawałek halloumi w mące i odwróć, upewniając się, że halloumi jest pokryte mąką, delikatnie poklep, aby usunąć jej nadmiar. Następnie w jajku, obtaczając frytki w całości, a na koniec dodaj do talerza z bułką tartą. Powtórz czynność z pozostałymi frytkami, aż wszystkie będą pokryte panierką. Rozgrzej AirFryer do ustawienia frytek, ustawiając temperaturę na 180c i czas na 20 minut. Wszystkie frytki powinny zmieścić się na 1 ruszcie. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, umieść go na środku piekarnika. Pozostawić do upieczenia. Pyszne podawane z jogurtem cytrusowym lub słodkim dipem.