Prowansalska jagnięcina

Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2017-10-02
Prowansalska jagnięcina

SKŁADNIKI

1 pęczek bazylii
100 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4x 170g steków z jagnięciny
8 małych cukni, przepołowionych
8 małych kabaczków, przepołowionych
2 czerwone paprkyki, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych
Koperek, poćwiartowany
8 pomidorów czereśniowych
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 cytryny, sok
100 g czarnych oliwek

WYKONANIE

Najpierw zblenduj oliwę z oliwek z czosnkiem i bazylią na gładką pastę.
Umieść jagnięcinę w misce i zalej ją większością oliwy bazyliowej tak by całe mięso było przykryte. Zostaw na 3 godziny lub całą noc w lodówce.
Na rozgrzany uprzednio grill połóż jagnięcinę i grilluj przez około 4 minuty z zamkniętą pokrywą. Jeśli wolisz mięso mocniej wysmażone, pozostaw je jeszcze na kilka minut na grillu.
W międzyczasie polej warzywa oliwą i sokiem z cytryny i posyp solą i pieprzem.
Grilluj warzywa po kilka minut z każdej strony aż będą miękkie.
Podawaj mięso z grillowanymi warzywami, polane resztką bazyliowej oliwy

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu