1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 250 g mini kiełbasek chorizo, przepołowionych i pokrojonych w kostkę 250 g startej mozzarelli i cheddara 50 g papryczek jalapeno, grubo posiekanych 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę 2-3 cebule dymki, cienko pokrojone Posiekana natka pietruszki. Opcjonalnie - majonez Sriracha
WYKONANIE
Opłucz i odsącz pokrojone ziemniaki. Umieść je na czystym, suchym ręczniku i dobrze osusz. Włóż do airfryera i podgrzewaj przez 5 minut. Wyjmij, dodaj olej i posyp przyprawami, dobrze wymieszaj. Przełóż ziemniaki do szuflady frytkownicy i piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby doprowadzić do równomiernego zrumienienia. Podczas gdy frytki się gotują, podgrzej patelnię, aż będzie gorąca, a następnie dodaj pokrojone w kostkę chorizo i wymieszaj. Mieszaj, aż tłuszcz się wytopi, a chorizo zacznie brązowieć. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Po usmażeniu frytek wyjmij je z frytkownicy. Rozerwij kwadrat papieru do pieczenia lub folii, aby zmieścił się w szufladzie airfryera, sprawdź, czy pasuje, lekko zagnij krawędzie. Umieść frytki na papierze i zacznij dodawać do nich ugotowane chorizo oraz startą mozzarellę i cheddar. Włóż do szuflady airfryera i smaż w temperaturze 200c przez 3-5 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostrożnie wyjmij papier i frytki z szuflady. Posyp posiekanym jalapenos, pomidorkami koktajlowymi i dymką. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i skrop pikantnym majonezem.