Przepis na frytki z Airfryer

Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Data dodania: 2024-09-26
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Przepis na frytki z Airfryer

SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
250 g mini kiełbasek chorizo, przepołowionych i pokrojonych w kostkę
250 g startej mozzarelli i cheddara
50 g papryczek jalapeno, grubo posiekanych
10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę
2-3 cebule dymki, cienko pokrojone
Posiekana natka pietruszki.
Opcjonalnie - majonez Sriracha

WYKONANIE

Opłucz i odsącz pokrojone ziemniaki.
Umieść je na czystym, suchym ręczniku i dobrze osusz.
Włóż do airfryera i podgrzewaj przez 5 minut.
Wyjmij, dodaj olej i posyp przyprawami, dobrze wymieszaj.
Przełóż ziemniaki do szuflady frytkownicy i piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut,
od czasu do czasu mieszając, aby doprowadzić do równomiernego zrumienienia.
Podczas gdy frytki się gotują, podgrzej patelnię, aż będzie gorąca, a następnie dodaj pokrojone w kostkę chorizo i wymieszaj.
Mieszaj, aż tłuszcz się wytopi, a chorizo zacznie brązowieć.
Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
Po usmażeniu frytek wyjmij je z frytkownicy.
Rozerwij kwadrat papieru do pieczenia lub folii, aby zmieścił się w szufladzie airfryera, sprawdź, czy pasuje, lekko zagnij krawędzie.
Umieść frytki na papierze i zacznij dodawać do nich ugotowane chorizo oraz startą mozzarellę i cheddar.
Włóż do szuflady airfryera i smaż w temperaturze 200c przez 3-5 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Ostrożnie wyjmij papier i frytki z szuflady.
Posyp posiekanym jalapenos, pomidorkami koktajlowymi i dymką.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i skrop pikantnym majonezem.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu