2 filety z kurczaka ½ łyżki oleju Sól i pieprz 4 plastry wędzonego boczku 1 sałata rzymska lub lodowa Płatki parmezanu Na grzanki
100g ciabatty, porwanej na kawałki 1 mały ząbek czosnku, posiekany 1 łyżka oliwy z oliwek Na sos
2 małe fileciki anchois z puszki 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka octu z białego wina 4 łyżki majonezu 1 łyżka startego parmezanu Świeżo mielony czarny pieprz
WYKONANIE
Grzanki Umieść porwaną ciabattę, czosnek i oliwę w misce, dobrze wymieszaj. Włóż do koszyka Airfryera i piecz w temperaturze 200°C przez około 5-6 minut, od czasu do czasu potrząsając koszykiem, aby równomiernie się zrumieniły. Po upieczeniu odstaw.
Kurczak Posmaruj oba filety z kurczaka olejem i przypraw solą i pieprzem. Zrób mały kawałek folii, umieść go w koszyku Airfryera i połóż na nim kurczaka. Smaż powietrzem w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, obracając w połowie czasu pieczenia. Po upieczeniu owiń luźno kurczaka folią i wyjmij z koszyka, aby odpoczął.
Bekon Włóż plastry boczku do koszyka Airfryera i smaż w temperaturze 180°C przez 5-10 minut, aż zaczną się chrupać. Po ostudzeniu pokrusz na małe kawałki.
Sos W małym mikserze połącz anchois, czosnek i ocet. Alternatywnie, rozgnieć anchois widelcem, połącz z czosnkiem i octem w małej misce. Dodaj majonez, parmezan i świeżo mielony czarny pieprz, dokładnie wymieszaj. Konsystencja sosu powinna przypominać jogurt, więc w razie potrzeby rozcieńcz wodą.
Składanie sałatki Porwij kilka liści sałaty i ułóż w miseczkach. Dodaj większe liście wokół brzegów. Posyp parmezanem, dodaj grzanki i łyżkę sosu, a na wierzch trochę pokruszonego boczku. Pokrój kurczaka na plastry i ułóż na wierzchu sałatki. Na koniec dodaj więcej grzanek, bekon, parmezan i sos przed podaniem. Resztę sosu podaj w małej miseczce obok.