Sałatka Cezar z kurczakiem, Airfryer

Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 2
Data dodania: 2024-10-24
Sałatka Cezar z kurczakiem, Airfryer

SKŁADNIKI

Składniki

2 filety z kurczaka
½ łyżki oleju
Sól i pieprz
4 plastry wędzonego boczku
1 sałata rzymska lub lodowa
Płatki parmezanu
Na grzanki

100g ciabatty, porwanej na kawałki
1 mały ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka oliwy z oliwek
Na sos

2 małe fileciki anchois z puszki
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka octu z białego wina
4 łyżki majonezu
1 łyżka startego parmezanu
Świeżo mielony czarny pieprz

WYKONANIE

Grzanki
Umieść porwaną ciabattę, czosnek i oliwę w misce, dobrze wymieszaj.
Włóż do koszyka Airfryera i piecz w temperaturze 200°C przez około 5-6 minut, od czasu do czasu potrząsając koszykiem, aby równomiernie się zrumieniły. Po upieczeniu odstaw.

Kurczak
Posmaruj oba filety z kurczaka olejem i przypraw solą i pieprzem. Zrób mały kawałek folii, umieść go w koszyku Airfryera i połóż na nim kurczaka. Smaż powietrzem w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, obracając w połowie czasu pieczenia. Po upieczeniu owiń luźno kurczaka folią i wyjmij z koszyka, aby odpoczął.

Bekon
Włóż plastry boczku do koszyka Airfryera i smaż w temperaturze 180°C przez 5-10 minut, aż zaczną się chrupać. Po ostudzeniu pokrusz na małe kawałki.

Sos
W małym mikserze połącz anchois, czosnek i ocet. Alternatywnie, rozgnieć anchois widelcem, połącz z czosnkiem i octem w małej misce. Dodaj majonez, parmezan i świeżo mielony czarny pieprz, dokładnie wymieszaj. Konsystencja sosu powinna przypominać jogurt, więc w razie potrzeby rozcieńcz wodą.

Składanie sałatki
Porwij kilka liści sałaty i ułóż w miseczkach. Dodaj większe liście wokół brzegów. Posyp parmezanem, dodaj grzanki i łyżkę sosu, a na wierzch trochę pokruszonego boczku. Pokrój kurczaka na plastry i ułóż na wierzchu sałatki. Na koniec dodaj więcej grzanek, bekon, parmezan i sos przed podaniem. Resztę sosu podaj w małej miseczce obok.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu