1 cebula, drobno posiekana 4 cebule dymki, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g szpinaku ¼ startej gałki muszkatołowej 100 g pokrojonego sera feta 1 jajko 50 g prażonych orzeszków piniowych 1 pudełko schłodzonego ciasta filo 50 g roztopionego masła
WYKONANIE
Aby zrobić nadzienie, delikatnie podduś oba rodzaje cebuli i czosnek na niewielkiej ilości masła lub oliwy z oliwek do miękkości, około 10 minut. Dodaj szpinak, startą gałkę muszkatołową oraz trochę soli i pieprzu. Umyć szpinak i przełożyć do miski, wyciskając nadmiar płynu. Dodaj pokruszoną fetę, jajko i orzeszki pinii i dobrze wymieszaj do połączenia składników. Wyjmij wkłady do kanapek z opiekacza do kanapek. Odwiń ciasto filo i rozwiń arkusze. Umieść wkład na 3 płaskich arkuszach filo i odkrój niepotrzebne kawałki. Posmaruj masło na każdym arkuszu filo, a następnie połóż kolejny arkusz. Posmaruj wierzchnią warstwę roztopionym masłem. Powtórz ponownie, aby uzyskać 2 zestawy filo składające się z 3 płatów ciasta. Włącz opiekacz do kanapek i pozwól mu się rozgrzać. Połóż zestaw ciasta filo na gorących płytach stroną posmarowaną masłem do dołu. Na filo nałóż trochę szpinaku, nie za dużo, ponieważ kanapka nie będzie się prawidłowo piekła. Ułóż kolejny zestaw filo na wierzchu posmarowaną masłem stroną do góry. Zamknij pokrywę i piecz przez około 6-7 minut, aż tosty zarumienią się. Wyłącz opiekacz do kanapek i ostrożnie wyjmij tosty.