Spanakopita grecki szpinak i feta

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 2
Data dodania: 2021-04-30
Dedykowane urządzenie Zobacz więcej
Spanakopita grecki szpinak i feta

SKŁADNIKI

1 cebula, drobno posiekana
4 cebule dymki, drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
200 g szpinaku
¼ startej gałki muszkatołowej
100 g pokrojonego sera feta
1 jajko
50 g prażonych orzeszków piniowych
1 pudełko schłodzonego ciasta filo
50 g roztopionego masła

WYKONANIE

Aby zrobić nadzienie, delikatnie podduś oba rodzaje cebuli i czosnek na niewielkiej ilości masła lub oliwy z oliwek do miękkości, około 10 minut.
Dodaj szpinak, startą gałkę muszkatołową oraz trochę soli i pieprzu.
Umyć szpinak i przełożyć do miski, wyciskając nadmiar płynu. Dodaj pokruszoną fetę, jajko i orzeszki pinii i dobrze wymieszaj do połączenia składników.
Wyjmij wkłady do kanapek z opiekacza do kanapek. Odwiń ciasto filo i rozwiń arkusze. Umieść wkład na 3 płaskich arkuszach filo i odkrój niepotrzebne kawałki. Posmaruj masło na każdym arkuszu filo, a następnie połóż kolejny arkusz. Posmaruj wierzchnią warstwę roztopionym masłem. Powtórz ponownie, aby uzyskać 2 zestawy filo składające się z 3 płatów ciasta. Włącz opiekacz do kanapek i pozwól mu się rozgrzać. Połóż zestaw ciasta filo na gorących płytach stroną posmarowaną masłem do dołu. Na filo nałóż trochę szpinaku, nie za dużo, ponieważ kanapka nie będzie się prawidłowo piekła. Ułóż kolejny zestaw filo na wierzchu posmarowaną masłem stroną do góry. Zamknij pokrywę i piecz przez około 6-7 minut, aż tosty zarumienią się. Wyłącz opiekacz do kanapek i ostrożnie wyjmij tosty.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu